Wikipédia szócikkek írása

A szerzőről:

Ennek a szolgáltatásunknak a segítségével segítünk a Wikipédiában való megjelenésben. Az online lexikon magyar változatában jelenleg több, mint 480000 szócikk található, várhatóan hamarosan eléri az 500000-es mérföldkövet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármi bekerülhet az oldal lapjaira, ennek igencsak szigorúan vett szabályai vannak.

Ezen az oldalon ezeket a szabályokat nézzük át, és bemutatjuk, miben tudunk segíteni, illetve ezek a dolgok mennyibe kerülnek.

Létrehoztuk Facebook csoportunkat, ahol ingyenesen válaszolunk a kérdésekre. Kattints ide az eléréséhez (új ablakban nyílik meg)!

Hogyan lehet bekerülni a lexikonba – Wikipédia készítés

A lexikonba alapvetően kétféleképpen lehet bekerülni:

  • egy tartalomból a saját webhelyünket linkeljük, mint forrás
  • saját szócikket készítünk magunkról, a szolgáltatásunkról, brandnevünkről stb.

Mindkét feladat másféle stratégiát igényel, és eltérő előnyökkel is rendelkeznek. A Wikipédiából érkező linkek nofollow attribútumot kapnak, ami miatt kisebb SEO erővel rendelkeznek, mint a szokványos hivatkozások. Mivel azonban egy linkprofilban nofollow és dofollow linkeknek is lenniük kell, ezért teljesen jól illeszkedik egy Wikipédiából származó link a stratégiánkba.

A saját szócikk ennél többet is tud, mivel fő célja a reputáció felépítése. Mivel a Google igencsak előkelő helyen hozza ennek a lexikonnak a lapjait a találati listáin, ezért sok emberhez eljut az információ. Emiatt kiválóan alkalmas arra, hogy bemutassuk magunkat a ránk kereső embereknek, a Wikipédia hitelességével.

Amit nem csinálunk – Wikipédia SEO tiltott részei

Léteznek olyan „megúszós” módszerek, amikor gyorsan és könnyen linket kaphatunk a Wikipédiából. Ezekkel mi nem foglalkozunk, mégpedig háromféle okból. Első, hogy nem kockáztatjuk a saját reputációnkat azzal, hogy spammeljük a Wikipédiát, mivel ennek a vége végleges kitiltás is lehet. A rendszerben működő botok és scriptek pedig a jövőbeni regisztrációinkat is lefülelhetik, ezzel gyakorlatilag tiltott területté téve számunka a Wikipédiát.

A második ok, hogy az ilyen spam-módszerekkel csak az ügyfelek pénzét pazaroljuk, hiszen a létrehozott szerkesztéseket ilyenkor visszavonják az adminok, és nem lesz eredménye az erőfeszítéseknek. A harmadik ok pedig az, hogy a Wikipédia jó dolog, mi kifejezetten hisszük, hogy oda csak értékes dolgok valók, ezért mi nem töltünk fel szemetet a lexikonba.

A fentiek miatt nem vállaljuk, semmilyen körülmények között, hogy a már meglévő Wikipédia szócikkekbe linkeket szúrjunk be anélkül, hogy valódi tartalmat adnánk hozzá a már meglévő cikkekhez, vagy az újonnan megalkotott anyagokhoz.

Saját weboldal linkelése a Wikipédiából

Ez az első stratégia, amikor a célunk, hogy a weboldalunkra a Wikipédiából származó link mutasson. Elsődleges feladata a SEO törekvéseink támogatása, de valódi látogatók is szoktak érkezni a lexikonból, ami extra nyereség.

A feladatunk ilyenkor olyan új tudásanyag létrehozása a Wikipédiában, amiről még nincs szócikk, vagy ha már létezik, akkor azt jelentős mértékben kell kibővítenünk. A Wikipédia nem elsődleges forrás, ezért közvetlenül oda nem tölthetünk fel olyan tartalmakat, ami máshol nincs közzétéve. Nem itt kell publikálnunk a kutatásunkat, de ha már egy jelentős lapban közzé tettük, akkor készülhet róla Wikipédia cikk, a jelentős lapra hivatkozva.

Ugyancsak nem tudunk közzétenni cikket a lexikonban arra hivatkozva, hogy mi szakértők vagyunk benne, és az egész ott van a fejünkben. Ilyenkor készítenünk kell erről anyagokat, majd arra hivatkozva megírni a lexikoncikket.

Erről részletesen rendelkezik a Wikipédia „Wikipédia:A Wikipédia nem az első közlés helye” című irányelve.

A Wikipédia nem helye a saját kutatómunkából születő eredmények publikálásának, mint amilyenek az „új” elméletek. Ne használd ingyenes tudományos fórumnak, vagy el nem fogadott cikkek publikálási helyének. Az ilyen szándékúnak tűnő cikkeket esetleg törölhetjük. A máshol publikált kutatási eredményeid természetesen szerepelhetnek a cikkekben, rájuk ugyanazok a bekerülési kritériumok vonatkoznak, mint az összes forrásra.

A Wikipédia nem elsődleges forrás. A fő téma nem az eddig tudományosan fel nem dolgozott vagy ismeretlen tények precíz analízise és vizsgálata. A Wikipédia egy másodlagos forrás (olyan, mely elemzi, összehasonlítja, értékeli és/vagy szintetizálja az elsődleges forrásokat) vagy harmadlagos forrás (ami általánosítja a már létező kutatási anyagokat vagy az adott témához kapcsolódó szűkebb témákban már elkészült másodlagos forrásokat). Ezzel összefüggésben, kivételes esetektől eltekintve, a Wikipédia szócikkek összefoglalók és nem esszék.

Wikipédia:A Wikipédia nem az első közlés helye

A stratégiánk ez esetben az, hogy az ügyfél honlapján létrehozunk olyan tudásanyagot, ami hiteles és kellően jó minőségű. Ez alapján elkészülhet egy vagy több cikk, de akár egy külön kategória is a Wikipédián, amely számos cikket tartalmaz. Ezekben feldolgozzuk az ügyfél honlapján már közzétett tudásanyagot lexikon stílusban, és hivatkozzuk az eredeti forrást.

Figyelem! A Wikipédiába nem lehet feltölteni másolatot, ezért a weboldalról egy-az-egyben kimásolt szöveget törölni fogják. Emiatt gyakorlatilag kétszer kell megírni az adott anyagot, egyszer az ügyfél honlapjára, egyszer pedig a Wikipédiára.

Ez a módszer nagyon hatásos, mert egy kiváló minőségű Wikipédia cikk jelentősen emelni tudja a hivatkozott oldal renoméját, bemutatva annak szakértelmét a területen.

Saját szócikk készítése a Wikipédiában

Ez a stratégia arról szól, hogy saját magunkról, cégünkről, brandünkről vagy termékünkről saját Wikipédia szócikk készüljön. Az előnyöket jól mutatja az alábbi kép, ahol Zenthe Ferencre keresünk rá. Természetesen nem mi írtuk ezt a szócikket, de ki ne szeretne egy ilyen találati listát a saját nevére rákeresve?

Zenthe Ferenc - Wikipédia készítés példa

Ez a stratégia nagyon jó a politikusoknak, művészeknek és másféle módon ismert embereknek, mert a nevükre rákeresve a Google jó eséllyel a Wikipédia találatát hozza fel az egyik első helyen, ráadásul a képen jobb oldalon látható tudáspanelre is a Wikipédiából veszi át az információkat.

Sajnálatos módon a legtöbb szabály arra vonatkozik, hogy ki vagy mi való a Wikipédiába, és ki nem. Ha nem vagyunk jelentős közéleti személyiségek, nincs jelentős cégünk vagy termékünk, akkor jó eséllyel nem lehet megoldani a saját Wikipédia szócikket. Feltölteni is felesleges, mert az adminok szavazásra bocsátják a törlését, illetve egyértelmű szabálysértés esetén azonnal törölhetik. Függetlenül attól, hogy mennyi munkát tettünk bele.

Hogy mi számít elég fontosnak ahhoz, hogy saját Wikipédia szócikke legyen, arra különféle szabályok vonatkoznak. A fő szabály a nevezetesség, ha a téma nem elég nevezetes, nem való a lexikonba.

Általános nevezetességi útmutató

Egy téma vélhetően akkor elég nevezetes és alkalmas arra, hogy önálló szócikk szülessen róla, hogyha megbízható másodlagos források, melyek a tárgytól függetlenek, jelentős mértékben (nem triviális említések szintjén) feldolgozták azt.

„jelentős mértékben feldolgozták”: Azt jelenti, hogy a források részletekbe menően foglalkoznak a szócikk tárgyával, és nincs szükség saját kutatásra a bővítéséhez. A jelentős mértékű feldolgozás több, mint egy-két triviális említés, de nem szükséges, hogy a szócikk tárgya a forrásként használt anyag fő témája legyen.

„megbízható”: Azt jelenti, hogy a forrásoknak egységesnek kell lenniük, hogy a nevezetesség ellenőrizhető legyen a megbízható források ismérveit összefoglaló útmutató alapján. Forrás lehet minden publikáció, bármilyen formában vagy médiában jelent meg. A nevezetesség egyik tesztje a szócikk tárgyát feldolgozó másodlagos források megléte.

„források”: A nevezetesség igazolásához másodlagos források szükségesek, mivel ezek szolgáltatják a legobjektívebb bizonyítékát a nevezetességnek. A szükséges megbízható források száma és jellege annak függvényében változik, hogy adott források milyen mélységben és minőségben dolgozták fel a témát. Általában minél több forrás felhasználása ajánlott.

„független a tárgytól”: Kizárja az olyan műveket, melyek közvetlen kapcsolatban állnak a szócikk tárgyával, mint (többek között) az önreklámozás, hirdetés, saját kiadású mű, önéletrajzok, sajtóközlemények stb.

„vélhetően”: Azt jelenti, hogy garancia nincs rá, de feltételezhetjük, hogy ha megbízható források érdemben foglalkoznak a témával, akkor az alkalmas rá, hogy szócikk szülessen belőle. Ezzel együtt a szerkesztők juthatnak arra a megállapításra, hogy habár egy téma teljesíti a feltételt, mégsem alkalmas önálló szócikkre. Például, mert megsérti a Wikipédia:Mi nem való a Wikipédiába? irányelveit.

Tehát egy téma, amelynél közmegegyezés szerint teljesül a fenti kritérium, az általában említésre méltó és ezzel kielégíti annak az egyik feltételét, hogy önálló szócikke legyen az enciklopédiában. Azok az ellenőrizhető tények és tartalmak, amelyeket nem támaszt alá több független forrás, még hasznosak lehetnek egy másik szócikkhez.

Wikipédia:Nevezetesség

A fenti szabályok eléggé rugalmasak, de a józan észt felhasználva nagyjából eldönthető bárkiről vagy bármiről, hogy eléggé nevezetes-e. Például, egy főiskolai tanár vagy rektor jó esetben nevezetes, ahogy az országgyűlési vagy megyei képviselők is. Nem eléggé nevezetes azonban egy vállalat ügyvezetője, hacsak nem éri el a cége mérete azt a szintet, hogy akár megyei szinten vezető pozícióban legyen a területén. Nem eléggé nevezetes egy YouTube előadó, hacsak nem jelenik meg rendszeresen a médiában, de nevezetes lehet egy ValóVilág szereplő. A Wikipédiában a szerkesztők szavazása dönti el, ha valaki Törlésre javasol egy szócikket, ilyenkor pro és kontra lehet érvelni a nevezetessége mellett. Ha azonban a fent idézett kritériumoknak az adott szócikk nem felel meg, az adminok szavazás nélkül, azonnal törölhetik.

Termékeknél, brandeknél is hasonlóan kell gondolkodni. Semmiképpen sem nevezetes a saját találmányunk, még akkor sem, ha hiszünk annak világmegváltó voltában. Nevezetesség válik azonban, ha a sajtó felkapja vagy jelentős díjat nyer.

A fentiek miatt minden esetben egyeztetünk az ügyféllel, hogy egyáltalán van-e esélye bekerülni a Wikipédiába önálló szócikként. További kapcsolódó Wikipédia irányelvek és szócikkek:

Képek feltöltése a Wikipédiába

Külön kérés alapján vállaljuk a szócikkhez kapcsolódó kép, képek feltöltését a magyar Wikipédia felületére. Itt érdemes elkülöníteni egymástól a magyar Wikipédiát (https://hu.wikipedia.org), illetve a Wikimedia Commons-t (https://commons.wikimedia.org). A magyar Wikipédiára feltöltött képek a magyar Wikipédia szócikkeinek illusztrására szolgálnak. A Commons-ba feltöltöttek viszont az összes Wikipedia projektból, köztük a magyar Wikipédiából is elérhetők, így nem kell mindenhova külön felrakni. Ez főleg akkor hasznos, ha például más nyelvű szócikken is dolgozni szeretnénk.

A képek feltöltéséhez szigorú útmutatók vonatkoznak, hiszen nem lehet csak úgy bármi feltölteni a projekt területére. Egyrészt csak azokat a képeket tölthetjük fel, amelyekkel kapcsolatban az ügyfelünk rendelkezik a megfelelő jogokkal, másrészt pedig a Wikipédia szabályainak is meg kell felelnie az adott tartalmaknak.

Az engedélyeket külön ki kell emelnünk, mert ez nagyon fontos dolog. Bár a fent hivatkozott Wikipédia oldalakon is le van írva, de csak akkor tölthetjük fel a képet, ha azokat a megadott licencek valamelyikével tesszük. Ezek közül a leggyakoribb a cc-by-sa-4.0, ami röviden ezt jelenti:

A képet bárki használhatja vagy módosíthatja, de meg kell neveznie az eredeti szerzőt, és ha a kép felhasználásával saját képet készít, azt ugyanilyen licenc alatt kell közzétennie.

Az ügyfeleinknek meg kell érteniük, hogy miután a képek felkerültek a Wikipédiára, onnantól fogva bárki, bármilyen célra felhasználhatja őket, amíg megfelelnek a licenc előírásainak. Ezt egy saját e-mail címükről küldött engedélyező levéllel kell tanúsítaniuk, melyet az erre szolgáló, központi Wikipédia email címre küldenek minden egyes képre vonatkozóan. Az engedélyező szöveg elküldésében segíteni tudunk.

Az elérhető licencek a következő aloldalon olvashatók: Wikipédia: Képek licenceinek megadása

Ezeket a feladatok vállaljuk, és ezeket nem + Wikipédia SEO árak

Az ügyfeleink megbízása alapján többféle dolgot tudunk vállalni.

  • Tartalomkészítés az ügyfél weboldalára: 2 Ft/karakter ártól
  • Tartalomkészítés a Wikipédiára: 2 Ft/karakter ártól, feltételek, hogy az ügyfél oldalára elkészítsük a forrás anyagot, vagy az már meg legyen írva
  • Saját Wikipédia cikk elkészítése hozott anyagból: 7000 Ft/szócikk ártól, feltétele, hogy a cikk témája megfeleljen a Wikipédia nevezetességi szabályainak, az ár tartalmazza egy vagy több kép feltöltését is, és a segítségnyújtást az engedélyező levél kiküldésére a Wikipédia központi címére
  • Minden egyéb feladat árazása megbeszélés alapján történik

Amit nem vállalunk:

  • Az ügyfél nevében való Wikipédia-kommunikációt, különös tekintettel a törlési szavazásokon kialakult vitát, érvelést, komment-háborút. Egyedi elbírálás alapján meg tudjuk indokolni az ilyen szavazásokon, miért van létjogosultsága az adott szócikknek, de nem tudunk részt venni az esetlegesen kialakuló adok-kapokban más szerkesztőkkel, különös tekintettel arra, ha az ügyfelünk már közbeavatkozott benne.

Figyelem! A Wikipédia egy bárki által szabadon szerkeszthető online lexikon. Nem tudunk garanciát vállalni arra, hogy az általunk feltöltött szócikkeket más szerkesztő vagy szerkesztők nem fogják törölni, vagy részlegesen vagy teljesen átírni, illetve eltávolítani belőle az ügyfél weboldalára mutató hivatkozást. Nem vagyunk a Wikipédia képviselői, semmivel sincs több jogunk, mint más Wikipédia szerkesztőknek, csupán a 2002 óta meglévő Wikipédia jelenlétünkből fakadó tapasztalatunkra hagyatkozunk. Célunk továbbra is az értékteremtés, az információk mindenki számára történő eljuttatása!

Wikipédia szócikkírás és SEO megrendelés