Ez egy példacikk, hasonlókat készítünk a Szövegírás szolgáltatásunkkal. A részletek és az árak itt olvashatók.

Annak ellenére, hogy a fogkő a felnőtt lakosság mintegy 80%-ánál jelen van, csak nagyon kevesen fordítanak gondot az eltávolítására. Pedig fontos lenne, hiszen idővel akár komolyabb betegségek kialakulásához is vezethet. Mivel a fogkőtől otthoni módszerekkel nem lehet megszabadulni, a beavatkozáshoz mindenképpen szakorvosi segítség szükséges.

A fogkő összetétele és kialakulásának okai

A fogkő nem csak esztétikai problémákat eredményez, hanem a kórokozók melegágyaként is szolgál. A kemény állagú fogkő a helytelen szájápolási szokások miatt a fogakra rakodó lepedékrétegekből képződik, és a legkülönfélébb színárnyalatokat veheti fel, a sárgástól egészen a feketéig.

Az elhelyezkedéstől függően két típusa létezik. Az ínyen kívüli változat a nyálmirigyekhez közel jelenik meg, és viszonylag gyengén tapad a foghoz. Ezzel szemben az íny alatt található fogkő sokkal erősebben kapaszkodik a fog felszínéhez.

fogkő eltávolítása
fogkő eltávolítása

A fogkő megjelenésének jól látható jelei vannak a fogakon, de a kellemetlen szájszag is kísérő tünet lehet. A kialakulásához nem kell túl sok idő, ha valaki nem mossa rendszeresen a fogait, vagy nem tudta még elsajátítani a helyes technikákat, hamar szembesülhet a problémával. Az étkezések után visszamaradt, baktériumoktól hemzsegő lepedék ugyanis keveredik a nyálban található kálciumsókkal, kristályos anyagot hozva létre.

Milyen szövődményekkel járhat az el nem távolított fogkő?

A fogkő kórokozói megtámadják a fogakat tartó szerkezeteket. Első körben az ínyben okoznak gyulladást, ekkor a folyamat még visszafordítható. Az ínyszövet ártalmát a fogmosáskor és az étkezések során fellépő vérzés, valamint enyhe fájdalom is jelezheti. Az előrehaladott fogínygyulladásnál az íny egyszerűen elválik a fogfelszíntől és baktériumokkal telt tasakok jönnek létre. Ezek kitisztítása már komolyabb szájsebészeti beavatkozást igényelhet.

A kezelés nélkül maradt fogínygyulladás elérheti a csontszövetet, sorvadásnak indítva azt. Ebben a helyzetben a fog a tartószövet hiányában magától kiesik. Azoknál, akiknél a csonthiány jelentős, már csak a műtéti csontpótlás jöhet szóba. Ezeket a tüneteket, illetve következményeket a fogorvosok összefoglalóan fogágybetegségnek nevezik.

Bár a neten sokféle házi módszerről lehet olvasni, amelyek azzal hitegetik a pácienseket, hogy a fogkő otthoni körülmények között is eltávolítható, ezeknek sohasem szabad hinni. A fogkövet kizárólag a szakorvos szedheti le a fogakról a megfelelő eszközök használatával. Minden más praktika magában hordozza a további károsodások kockázatát.

Megelőzhető a fogkő?

A fogkő a helyes és rendszeres fogmosás ellenére is bárkinél jelentkezhet. Amennyiben Ön szeretné elkerülni, célszerű néhány tanácsot megfogadnia.

Elengedhetetlen a napi kétszeri, alapos fogmosás. Használjon minőségi elektromos fogkeféket, amelyek mozgó feje a nehezen hozzáférhető helyeket is tisztán tartja! A fogrésekbe szorult ételmaradékokat távolítsa el fogselyemmel, és ne nassoljon túl sokat, ez ugyanis növeli a szájban a baktériumok arányát!

Kategóriák: Példa cikkek

Császár Viktor István

2011 óta dolgozom az online marketing és a keresőoptimalizálás világában, 2015-ben alapítottam meg saját szövegíró vállalkozásom. SEO-ban, online marketingben, angol és magyar nyelvű szövegírásban tudunk segíteni az ügyfeleinknek.