Hogyan SEO-zható egy programozó blog?

A ViktorJava bloggere tavaly kezdte el a StudiCore tanfolyamát, és a haladásáról folyamatosan blogot írt. Mivel ő a szakmája szerint szövegíró és SEO szakértő, ezért érdemes követni az oldala helyezéseit, és megnézni, hogyan is SEO-zható egy programozó blog.

A ViktorJava fő témája a programozás tanfolyam, azon belül is a Java nyelv. A blogger is ezt a programozási nyelvet tanulja, és ahogy leírtam, először egyáltalán nem rendelkezett semmilyen Java ismerettel. Persze, ha nem számoljuk a főiskolán eltöltött éveket, ugyanis az író BSc mérnök informatikus végzettséggel rendelkezik. Sajnos azonban ő sem a programozást választotta a szakirányának a felsőoktatásban eltöltött évek alatt, ezért döntött úgy, hogy pótolja a hiányosságokat.

ViktorJava – az oldal

A ViktorJava weboldala jelenleg egy egyszerű WordPress motoron fut, egy reszponzív, minimalista dizájnnal. Korábban a blogger a blog.hu-n blogolt, mivel így tervezte kihasználni az esetleges Index címlapos kiemelések előnyeit, azonban mivel linkelte a StudiCore honlapját a bejegyzéseiből, így talán szponzor blognak tűnt, és nem emelték ki.

Az amúgy igaz, hogy a blog.hu motorja eléggé fapados, és főleg annak jó, aki még nem ért a saját blog elindításához. A blog.hu subdomain persze SEO előnyöket is adhat, így mindenképp komoly döntés volt a ViktorJava saját, .com domain név alá történő átvitele. Egy további előny lehet még, hogy az új WordPress oldal támogatja a különféle kódkiemelő bővítmények használatát, ezzel pedig nagyon szépen be lehet illeszteni a blogbejegyzésekbe a forráskódokat.

A programozás tanulás során a blogger tovább is tudósít a haladásról, és a StudiCore tanfolyama mellett további tervei is vannak. Ahogy leírta, érdeklődik a weboldalak Java-ban történő elkészítése iránt, és már saját projektjei is vannak, ahol nagy adathalmazokat dolgoz fel a Java programozás segítségével, és készít belőle weblapot.

Online programozás tanulás

Úgy látszik, hogy végre Magyarország is elért oda, hogy legyen már online programozás tanulás magyar nyelven. Ez azoknak is adhat egy kis bátorítást, akik nehezebben értik meg az angol nyelvet, bár a segítség kereséséhez gyakran majd igénybe venni az angol nyelvű weblapokat.

A ViktorJava bloggere alapján nagyon nagy jövő előtt áll az ilyen online programozó képzés, legyen szó a StudiCore-ról, vagy bármely más formáról. Ahogy egyre fontosabbá válik a programozás, úgy lesz szükség egyre több developer munkájára, a Java pedig máig az egyik legtöbbet használt nyelv. Az biztos, hogy a Java tanulás előnyös, és bármilyen Java tanfolyam erős előnyöket adhat a munkaerőpiacon.

Hogy a blog írója mit tervez az új készségével, azt még nem tudni, hiszen keresőoptimalizálás online vállalkozóként számos olyan projektje lehet, ami igényli egy akár junior java fejlesztő meglétét. Ismerve a programozói béreket, már a kisebb munkákkal is több százezer forint megspórolható, ha a programozás tanulás online befejezése után saját magunk írjuk meg a kódjainkat.

A ViktorJava bejegyzéseit pedig még laikusként is élvezetes olvasni, mivel nagyon szépen vannak formázva, a kódrészletek miatt pedig nagyon látványosak. Az egyik legújabb bejegyzés pont a StudiCore Java képzés zárásaként írt nagy program egyik problémájának megoldásáról szól, ahol a blogger bolondbiztossá tette a kódját.