A padlóösszefolyó tisztítása és dugulásának elhárítása

Ez egy példacikk, hasonlókat készítünk a Szövegírás szolgáltatásunkkal. A részletek és az árak itt olvashatók.

A padlóösszefolyó egy kevésbé feltűnő, mégis rendkívül hasznos berendezés az otthonunkban, a legtöbbször a fürdőszoba burkolatába építve találkozhatunk vele. Fontosságára általában csak akkor derül fény, ha nagyobb mennyiségű víz kerül a padlóra vagy csőtörés történik.

Bejegyzésünkben részletesebben kitérünk a padlóösszefolyó szerepére, a különféle típusaira és azokra a módszerekre, amelyekkel megszüntethetjük a dugulását.

Miért célszerű padlóösszefolyót építeni a fürdőszobába?

A padlóösszefolyó segít elvezetni a burkolaton álló vizet, ami származhat egy túlfolyatott fürdőkádból vagy egy meghibásodott mosógépből is. Az átázás megakadályozásával jelenetős anyagi kártól óvhat meg minket.

A padlóösszefolyónak több fajtája is létezik. Ha egyedül áll, akkor csupán a fürdő padlójának vízelvezetésére szolgál. Abban az esetben viszont, ha más vezetékek is csatlakoznak hozzá, akár az egész helyiség szennyvizét magába gyűjtheti, és továbbíthatja a rendszer távolabbi pontjai felé. Ugyanakkor minél több ága van, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki benne dugulás.

padlóösszefolyó
padlóösszefolyó egy fürdőszobában

A padlóösszefolyó dugulásának egyik látható jele a lefolyó körül megjelenő kisebb-nagyobb vizesedés. Szerencsés esetben az akadály a könnyen hozzáférhető könyökhajlantban keletkezik. Ez gyakorlatilag egy meggörbített cső, ami a benne található vízrétegnek köszönhetően természetes bűzzáróként működik.

Bár a padlóösszefolyó viszonylag ritkán dugul el, vannak bizonyos tényezők, amelyek növelhetik ennek kockázatát. Ilyen például, ha a kádban, illetve a zuhanytálcában nem használunk szűrőket. A hajcsomók és zsíros szennyeződések a lefolyóba kerülve eljutnak a padlóösszefolyó hajlatába, ahol idővel nagyobb akadályt képezhetnek. Hasonló következményekkel járhat a felmosóvíz padlóösszefolyóba történő öntése is.

Hogyan lehetséges a padlóösszefolyó duguláselhárítása?

Mielőtt duguláselhárító szakembert hívnánk, első körben érdemes megpróbálkoznunk néhány egyszerű módszerrel. Ahhoz, hogy a könyökhajlathoz hozzáférhessünk, le kell szerelnünk a padlóösszefolyó felett elhelyezkedő védőrácsot, mely megakadályozza meg az idegen tárgyak beesését. A további műveleteket mindenképpen gumikesztyűvel ajánlott elvégezni! Nyúljunk be óvatosan a lefolyóba, és igyekezzünk eltávolítani a dugulásért felelős szennyeződéseket.

A legtöbb esetben ez a technika hatásos lehet a gondok megszüntetésére. Csőgörényt és más mechanikus eszközt azonban nem szabad bevetnünk, mivel ezekkel tovább tolhatjuk a dugulást a rendszerben. Amennyiben ez a kézi eljárás mégsem vezet eredményre és a dugulás továbbra is fennáll, nem marad más hátra, mint a szakember segítségének igénybevétele.

A szakember egy erősebb eszköz bevetésével próbálja feloldani az akadályokat. A jól ismert woma csatornatisztítónak van egy olyan változata, ami a lakáson belül is alkalmazható. A gép a végére csatlakoztatott fúvókákkal erős vízsugarat hoz létre, így bombázza a szennyeződéseket.

A megelőzés fontossága

A padlóösszefolyó dugulását néhány egyszerű szabály betartásával könnyen megelőzhetjük. A legfontosabb, hogy a fürdőszoba lefolyóinál használjunk olyan szűrőket, amelyek megakadályozzák a nagyobb szennyeződések csatornába kerülését. Emellett, a padlóösszefolyó könyökhajlatát havonta egyszer a fent említett kézi módszerrel tisztítsuk is át! Nagyon fontos az is, hogy soha ne öntsünk koszos vizet a lefolyókba!

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, a padlóösszefolyóval nem lesz gondunk a jövőben.