Mi az a webshop motor?

A webshop motor egy szoftveres platform, amely lehetővé teszi az online áruházak létrehozását, kezelését és üzemeltetését. Ez a technológiai alap szolgáltatja a szükséges eszközöket és funkciókat a termékek megjelenítéséhez, a rendelések kezeléséhez, a fizetési folyamatok lebonyolításához és az ügyfélkapcsolatok menedzseléséhez.

Webshop motorok típusai és jellemzői

A webshop motorok különböző típusúak lehetnek, és mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Nyílt forráskódú webshop motorok: A nyílt forráskódú rendszerek, mint például a Magento és a WooCommerce, szabadon hozzáférhetők és módosíthatók. Ezek lehetővé teszik a teljes testreszabást és a különféle bővítmények integrációját. Azonban ezek kezelése technikai tudást igényelhet, és a felhasználónak kell gondoskodnia a karbantartásról és a biztonsági frissítésekről.

SaaS alapú webshop motorok: A SaaS (Software as a Service) megoldások, mint például a Shopify és a BigCommerce, felhőalapú szolgáltatások, amelyek előfizetéses alapon működnek. Ezek a platformok könnyen beállíthatók, és a szolgáltató gondoskodik a karbantartásról és a frissítésekről. Hátrányuk, hogy korlátozottabb a testreszabhatóságuk, és havi díjakkal járnak.

Házon belüli fejlesztésű webshop motorok: Ezek a rendszerek teljesen egyediek, és a vállalkozás saját fejlesztői csapata hozza létre és tartja karban őket. Teljes irányítást biztosítanak, de magas fejlesztési és karbantartási költségekkel járnak, és nagy technikai tudást igényelnek.

A webshop motor kiválasztásának szempontjai

A megfelelő webshop motor kiválasztása számos tényezőtől függ, többek között a költségektől, a skálázhatóságtól, a funkcionalitástól és a bővíthetőségtől.

Költségek: A nyílt forráskódú rendszerek alacsonyabb indulási költségekkel rendelkeznek, de a technikai karbantartás költségei magasabbak lehetnek. A SaaS alapú rendszerek fix előfizetési díjai stabil költséget jelentenek, de hosszú távon összességében nagyobb kiadást eredményezhetnek.

Skálázhatóság: Fontos, hogy a webshop motor képes legyen növekedni a vállalkozás igényeivel együtt. A SaaS alapú megoldások általában jobban skálázhatók, de a nyílt forráskódú rendszerek is rugalmasságot kínálnak a megfelelő technikai háttérrel.

Funkcionalitás és bővíthetőség: A különböző webshop motorok eltérő funkciókkal rendelkeznek. Fontos megvizsgálni, hogy az adott rendszer milyen bővítményekkel, integrációkkal és egyéb kiegészítőkkel bővíthető. Az e-kereskedelmi funkciók, mint például a termékkatalógus kezelés, a fizetési lehetőségek, a szállítási opciók és a marketing eszközök alapvető fontosságúak.

Felhasználói élmény: A webshop motor kiválasztásánál figyelembe kell venni a felhasználói élményt is. A könnyen használható adminisztrációs felület, a mobilbarát kialakítás és a gyors oldalbetöltés mind hozzájárulnak a jobb felhasználói élményhez, ami végső soron növeli a konverziós arányt.

Webshop motorok funkciói

A webshop motorok különböző funkciókkal rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a webáruház üzemeltetését és a vásárlói élmény javítását.

Termékkatalógus kezelése: A termékek hozzáadása, kategorizálása és kezelése alapvető funkció. A webshop motor lehetővé teszi a termékek részletes leírását, képek és videók hozzáadását, valamint a készletkezelést.

Rendeléskezelés: A rendeléskezelési funkciók segítségével a webshop tulajdonosai nyomon követhetik a beérkező rendeléseket, kezelhetik a fizetéseket, és nyomon követhetik a szállítást. Ezenkívül lehetőség van automatikus értesítések küldésére a vásárlók számára.

Fizetési rendszerek integrációja: A különböző fizetési módok integrálása, mint például bankkártyás fizetés, PayPal, és egyéb online fizetési rendszerek, elengedhetetlen a vásárlói elégedettség érdekében. A biztonságos fizetési megoldások növelik a vásárlók bizalmát és a konverziós arányt.

Marketing eszközök: A webshop motorok gyakran tartalmaznak beépített marketing eszközöket, mint például SEO beállítások, e-mail marketing integrációk, kuponok és kedvezmények kezelése. Ezek az eszközök segítenek a forgalom növelésében és a vásárlói hűség erősítésében.

Analitika és riportok: A webshop motorok lehetőséget biztosítanak az adatok nyomon követésére és elemzésére. Az analitikai eszközök segítségével a webáruház tulajdonosai részletes betekintést nyerhetnek a vásárlói viselkedésbe, a forgalmi adatokba és az értékesítési teljesítménybe, ami segít a stratégiai döntések meghozatalában.

Webshop motorok előnyei és hátrányai

A webshop motorok különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek, amelyeket érdemes figyelembe venni a választás során.

Előnyök

 • Automatizálás: A webshop motorok automatizálják a mindennapi feladatokat, mint például a rendeléskezelést, a készletnyilvántartást és a fizetések feldolgozását, ami időt és erőforrásokat takarít meg.
 • Skálázhatóság: A megfelelő webshop motor lehetővé teszi a vállalkozás növekedését és bővülését anélkül, hogy jelentős technikai változtatásokra lenne szükség.
 • Testreszabhatóság: Sok webshop motor kínál számos testreszabási lehetőséget, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy egyedi megjelenést és funkciókat hozzanak létre.

Hátrányok

 • Technikai Tudás: A nyílt forráskódú és házon belüli fejlesztésű webshop motorok technikai tudást igényelhetnek, ami kihívást jelenthet a nem technikai felhasználók számára.
 • Költségek: A fejlesztési, karbantartási és előfizetési díjak hosszú távon jelentős költségeket jelenthetnek.
 • Biztonsági Kockázatok: A webshop motorok folyamatos frissítést és biztonsági javításokat igényelnek, hogy megvédjék az adatokat és a vásárlói információkat.

Melyek a legjobb webshop motorok?

Az alábbiakban többféle kategóriákbe szedve megtalálod a legjobb webshop motorokat a magyar piacra, így te is kiválaszthatod a neked legmegfelelőbbet.

Ingyenes webshop motorok

Az ingyenes webshop motorok általában online piactereket jelentenek, ahol ingyenesen feltölthetők a termékek. Ide tartoznak például:

 1. Facebook Marketplace https://www.facebook.com/marketplace/
 2. Vatera https://www.vatera.hu/
 3. eBay https://www.ebay.com/

Ezek ideálisak azoknak, akik egy-egy terméket szeretnének eladni gyorsan és egyszerűen, de nem alkalmasak professzionális webáruházak létrehozására.

Nyílt-forráskódú eCommerce platformok

A nyílt forráskódú webshop motorok ingyenesen letölthetők és használhatók, de a testreszabáshoz és a karbantartáshoz technikai tudás szükséges. A prémium funkciók pénzbe kerülnek, így mindenki eldöntheti, hogy mekkora költséget vállal.

 1. WooCommerce: Integrálható WordPress alapú weboldalakkal, rugalmas és bővíthető. https://woocommerce.com/
 2. Magento: Nagy tudású rendszer, de erőforrás-igényes és szakértői segítséget igényelhet. https://business.adobe.com/
 3. BigCommerce: Felhasználóbarát, jó ügyfélszolgálattal, megfizethető opció. https://www.bigcommerce.com/
 4. OpenCart: Magas fokú testreszabhatóság, sok bővítmény és sablon elérhető hozzá. https://www.opencart.com/

Bérelhető webáruházak

A bérelhető webshopok havidíj ellenében teljes szolgáltatási csomagot kínálnak, beleértve a tárhelyet, a fejlesztéseket és a támogatást.

 1. Shopify: Nemzetközi piacvezető, számos funkcióval, de magas havidíjjal és jutalékokkal. https://www.shopify.com/
 2. Shoprenter: Magyar piacra optimalizált, könnyen kezelhető, jó ár-érték arányú megoldás, ingyenes próbaverzióval. https://www.shoprenter.hu/
 3. Unas: Széleskörű funkciók, magyar fejlesztésű, könnyen használható és testreszabható https://unas.hu/

Bízd ránk a munkát! Kérj egyedi ajánlatot a teljes tartalommarketinged és keresőoptimalizálási feladataid kiszervezésére, mi A-tól Z-ig gondoskodunk a haladásról! Írj e-mailt az info@tartalomkeszites.hu címre vagy látogasd meg a Kapcsolatfelvétel aloldalunkat!

A témában itt olvashatsz további tudásanyagot, ahol megtekintheted havi csomagjainkat is. Kattins ide a tovább haladáshoz: webshop keresőoptimalizálás