Mi az a darknet (darkweb)?

A keresőoptimalizálás során is gyakran belefutunk a darknet kifejezésbe, habár mi a clear web területén tevékenykedünk. Érdemes azonban megismerni, hogy mi az a dark web, hogyan és főleg mire lehet használni.

Mi az a dark web?

A dark web vagy más néven a darknet (de hívják még így is, hogy dark net, sötét web, esetleg sötét oldal) az internet azon része, melyet nem indexelnek be a keresőrobotok. Magyarországon nagyon sokan ismerik darkweb.hu néven, ez azonban téves, hiszen az egész témakörnek semmi köze a .hu magyar top level domainhez.

A hírekben a darknet sokszor az illegális dolgokkal kerül be, pedig sokkal több ennél, ráadásul eredetileg sem azért találták ki, hogy kikerüljék a törvényeket.

Dark web – deep web: A köznyelvben sokszor kerül elő a deep web fogalma is, melyet sokan kevernek a dark web fogalmával (what is deep web and dark web). Pedig mindkettő valami mást jelent, a deep web minden olyan tartalmat jelent, ami láthatatlan a Google és más keresőrobotok számára, ezért nem is lehet rájuk találni a hagyományos keresőkkel. Ilyen szempontból a deep web területéhez tartoznak azok a tartalmak is, melyeket bejelentkezés után láthatunk, mivel a Google és a többi bot ezeket sem éri el. Az orvosi leletek, a tagdíjfizetés után elérhető anyagok és a céges anyagok mind a deep webhez tartoznak, egyes becslések szerint az interneten található összes anyag 96-99%-a a deep web része.

A dark web a deep web része, ugyanúgy rejtett és egy speciális böngésző, a Tor böngésző kell az eléréséhez. A szakértők szerint a teljes internet mintegy 5%-a lehet dark web, és ismételten ki kell emelni, hogy nem csak illegális dolgok találhatók a dark weben.

Darknet – TOR böngésző letöltés

A dark web eléréséhez egy speciális böngésző szükséges, ami a The Onion Router, azaz a TOR nevet kapta. Amikor meglátogatunk egy weboldalt az interneten, az otthoni számítógépünktől vagy az okostelefonunktól indulva számos számítógépen megy keresztül a kérésünk, melyek között szerverek és más célgépek is vannak. Mindenhol ott hagyjuk a nyomunkat, ezért a weboldalak meglátogatásakor vissza tudják követni az utunkat, és beazonosítani minket. Még a böngészők inkognitó módja során is ez történik, ugyanis az IP címünket nem rejti el ez az üzemmód, csak a számítógépen nem tárolódnak el az állományok.

A TOR ezt a hiányosságot küszöböli ki. Amikor meglátogatunk rajta keresztük egy internetoldalt, a saját számítógépünk és internetszolgáltatónk után számos olyan proxyszervert iktat be a meglátogatni kívánt weboldal előtt, melyeket önkéntesek üzemeltetnek világszerte, és melyek nem tárolnak el rólunk semmilyen adatot. Így amennyiben valaki vissza szeretné követni a látogatásunkat a meglátogatott webhelyről, visszafelé lépegetve valamelyik közbeiktatott szervernél elveszíti a nyomunkat, és sohasem jut el hozzánk. Ez olyan, mint ha a klasszikus böngészést egy sétának vennénk a hóban, ott a lábnyomaink jól elárulnák, hogy pontosan honnan indultunk. A TOR esetében ez a séte úgy történne, hogy az első pár lépés után helikopterre szállnánk, és a célnál tennének le. Ilyenkor senki sem tudná, honnan indultunk pontosan.

tor böngésző logo
a TOR böngésző logójában és számos más helyen felbukkan a hagyma, utalva az .onion végződésekre

A dark web oldalak ugyanolyan weboldalak, mint más webhelyek, csak a dark weben léteznek. Annyiban térnek el, hogy nem a jól megszokott .com, .hu vagy más domain végződésre végződnek, hanem .onion végződésre. Az ilyen címeket pedig hiába is írjuk be a webböngészőnkbe, nem fognak működni, hiszen a TOR böngésző számára készültek.

Szintén fontos különbség, hogy a deep web linkek az esetek többségében nem értelmes címek, hanem számok és betűk kombinációi, például si3fj89jh38vh38h.onion . Ennek oka gyakran az, hogy sokszor változnak ezek a címek, ahogy éppen a darknet oldalai tovább költöznek egy új címre.

Természetesen a TOR böngészővel a normális internetoldalak, a clear web oldalai is elérhetők. Semmi sem akadályozza meg, hogy például a TOR segítségével olvassuk az Indexet vagy használjuk a YouTube-ot. Mivel ez a böngésző azonban különösen ügyel arra, hogy a weboldalak ne tudják lekövetni az internetezőt, ezért egyes funkciókat letilt, és emiatt néha a normás weboldalak egy része nem működik megfelelően.

Dark web böngésző és darknet kereső

Hogy a teljesen össze-vissza létező .onion oldalakra rá lehessen találni, a darknet is használ kereső szolgáltatásokat. A TOR böngésző az elindítása után rögtön felkínálja a keresőmezőjét, melyet a DuckDuckGo kereső működtet.

A DuckDuckGo kereső a normál interneten is elérhető a https://duckduckgo.com címen, mivel nem kifejezetten a darknet számára készült. A DuckDuckGo célja, hogy ne alkosson olyan profilokat rólunk a keresési előzményeket felhasználva, mint a Google (ez a Google sötét oldala). Nem is gyűjt ilyen adatokat, emiatt egy adott keresőkifejezésre mindenkinek ugyanazt a találati listát adja vissza.

DuckDuckGo magyar

A DuckDuckGo magyar felülete is elkészült, de ennek nincs külön domain neve. Meg kell nyitni a DuckDuckGo.com címet, majd ott a jobb felső sarokban lévő menü ikonra kattintva lehet kiválasztani az All Settings menüpontot. A Language sorban lévő lenyíló menüben kell kiválasztani a magyar (Magyarország) lehetőséget, innentől fogva a DuckDuckGo böngésző magyar lesz.

A DuckDuckGo letöltés külön nem létezik, hanem különféle addonokat, kiegészítőket lehet integrálni a saját böngészőnkbe, hogy a DuckDuckGo is felhasználható legyen a keresésekhez. De a legtöbb modern webböngészőben már hozzá van adva ez a keresőmotor alapból, maximum a Google-ről át kell állítani a használni kívánt keresőt. A DuckDuckGo magyar letöltés külön emiatt nem létezik.

A TOR letöltés itt érhető el: https://www.torproject.org/download/

A dark web csomag néven ismert gyűjtemények olyan weboldalak .onion listáit tartalmazzák, melyeket ismeretlenek állítanak össze, és melyek a normál internet olyan helyen találhatók meg, mint például a forráskódok megosztására kitalált PasteBin. Az ilyen .onion címeket közvetlenül meg lehet nyitni a TOR böngésző segítségével, és még a DuckDuckGo kereső sem szükséges hozzájuk.

A magyar dark web a dark web része, külön nincs ilyen meghatározás, de léteznek magyar nyelvű oldalak is a sötét weben. Az Ebay féle oldalak, a darknet YouTube és a Facebook dark web (Facebook keresőmotor) változata is létezik, de ezeket mindenki a saját belátása szerint használhatja, hiszen probléma esetén nincs hatóság, mely el tudná érni őket. Természetesen az eredeti brandet birtokló cégeknek ezekhez a szolgáltatásoknak nincs köze, tehát a darknet YouTube néven futó oldalt vagy oldalakat például biztosan nem a Google működteti, de nem lehet elérni a jogsértőket a deep web sajátosságai miatt.

A dark web e-mail szolgáltatásokat is nyújt, ezekre elég rákeresni. Nem győzzük azonban hangsúlyozni, hogy a darkneten soha ne adjuk meg a személyes-, a pénzügyi- vagy más adatokat, mivel visszaélés esetén senki sem tudja megtalálni a bűnelkövetőket!

A TOR böngésző mellett gyakran használnak az internetezők VPN szolgáltatásokat. A VPN is arról szól, hogy világszerte számos szerveren megy keresztül az internetezésünk, de ezeken a szervereken nem rögzítik, kik vagyunk, míg a hagyományos szolgáltatóknál naplózzák az IP címünket. A VPN elindításával, majd utána a TOR böngésző megnyitásával duplán védve vagyunk, így akármelyik szolgáltatásba kerül valamilyen hiba, a másik még megőrzi anonimitásunkat.

Keresőoptimalizálás csak legális eszközökkel

Ha te is inkább a clear webet, azaz a legális internetet használod, akkor teljesen megértünk, mi is ezen a területen dolgozunk. Nézz körül a SEO szövegírás vagy a linképítés csomagok között, hogy beindítsuk a weboldalad vagy szolgáltatásod keresőoptimalizálását. Írj nekünk még ma, hiszen szívesen megválaszoljuk minden felmerülő kérdésedet!