Mi a különbség a Google Chrome és a Google Chromium között?

A Google Chrome a Google piacvezető webböngészője, de a keresőoptimalizálás híreiben gyakran felbukkan a Chromium is. A két dolog azonban nem ugyanaz, így érdemes tisztázni a fogalmakat, és hogy mit is jelentenek ezek a kifejezések.

Mi az a Google Chrome

A Google Chrome a Google cég platformfüggetlen webböngészője, mely 2008-ban jelent meg. Először csak Windows-os számítógépeken volt elérhető, de azóta már létezik Linuxos, macOS-es, iOS-es és Androidos változata is.

Az amerikai Statcounter mérései alapján a Chrome magasan piacvezető, az asztali PC-k böngészői között 68,57%-os részesedéssel rendelkezik, a második helyezett Firefox 9,25%-val szemben.

A mobilos böngészők között is első, 64, 29%-kal, míg a második helyen az iOS-eken használt Safari található 19,37%-kal.

Az összesített mezőnyben, ahol a mobil eszközök miatt még jobban látható a különbség, az egykori piacvezető Firefox csak a harmadik, 4,29%-kal, második a Safar 15,83%-kal, és első a Google Chrome 64,95%-kal.

A Google Chrome olyan sikeres, hogy a brand nevet az amerikai cég számos más termékében is felhasználta, így lett Chrome OS operációs rendszer, Chromecast médialejátszó, Chromebook, Chromebit, Chromebox és Chromebase is.

Mi az a Google Chromium

A Chromium a Google által indított nyílt forráskódú webböngésző projekt, mely a Google Chrome számára is biztosítja az alapokat. Az amerikai cég együtt jelentette be a két projektet 2008-ban, de a felelősségi kört szétválasztotta. Míg a Google Chrome böngészőt a Google önmaga menedzseli, addig a Chromiumról a Chromium Project gondoskodik.

Az eltérő tulajdoni viszonyokról jól tanúskodik az, hogy a Google cég bár felhasználja a Chromium alapokat, tovább saját fejlesztéseket ad a Google Chrome böngészőhöz, amit a versenytársak már nem kapnak meg. Ilyen fejlesztés például az automatikus frissítés vagy a további videóformátumok támogatása.

Az amerikaiak ezt a megközelítést alkalmazzák meg termékeiknél is. A Chromebooks termékeiken futó Chrome OS ugyanígy a Chromium OS operációs rendszeren alapul, de a Google további fejlesztéseket adott a saját változatához.

Google Chromium alapú böngészők

Természetesen nem csak a Google Chrome használja fel a Chromium alapokat, hanem számos vállalat építette fel webböngészőjét a nyílt forráskódú alapokra:

 • Amazon Silk: az Amazon saját böngészője, mely a Kindle Fire, Fire Phone és Fire TV eszközökön érhető el
 • Awast Secure Browser: az Avast saját böngészője, mely a biztonságra és az adatvédelemre fókuszál
 • Blisk: Windows 7-en és OS X-en elérhető böngésző, számos webfejlesztői funkcióval
 • Brave: olyan böngésző, melynek fő célja a követőkódok eliminálása és a reklámok tiltása
 • Comodo Dragon: a Comodo Group javított biztonságú böngészője
 • Coc Coc: nyílt forráskódú, vietnámi böngésző
 • Epic Browser: indiai böngésző, az adatvédelemre fókuszálva
 • Falkon: ingyenes böngésző, 2019. júliusa óta az OpenMandriva Lx Linux verzió hivatalos bővítménye
 • Naver Whale: dél-koreai böngésző
 • Opera: a híres böngésző a 15-ös verziója óta használja a Chromium motort
 • Qihoo 360 Secure Browser: Kínában népszerű böngésző
 • SalamWeb: speciális böngésző, mely csak bizonyos weboldalakat enged megtekinteni az iszlám vallásúaknak
 • Samsung Internet: a 2013-as Galaxy S4 óta használt böngésző, a Samsung mobiljain
 • Slimjet: a FlashPeak speciális böngészője beépített fordítóeszközökkel és PDF megtekintővel
 • Torch: speciális böngésző a torrentezéshez
 • Yandex Browser: az orosz Yandex kereső által készített böngésző macOS, Windows és Linux platformokra

Eltérések a Google Chrome és a Chromium között

A Google a böngészője fejlesztésekor felhasználja a Chromium alapokat, majd az alábbi kiegészítőket adja hozzá, hogy végül létrejöjjön a Google Chrome böngésző:

 • AAC, H.264 és MP3 támogatás: Mindkét böngésző támogatja az olyan ingyenes licencű média tartalmakat, mint az Opus, Theora, Vorbis, VP8, VP9 és WAV. A Google emellett megvásárolta a következő kodekeket is, így ezeket a média típusokat csak a Google Chrome támogatja: AAC, H.264 és MP3. Ez főleg az olyan weboldalaknál előny, melyek a HTML 5 szabvány segítségével streamelnek H.264 videókat.
 • Adobe Flash (PPAPI): A Google Chrome böngésző egy PEPPER API (PAPPI) bővítményt tartalmaz a Flash tartalmak lejátszására, mely sokkal jobb megoldás az Adobe cég saját Flash bővítményénél. A Chome felhasználóknak így nem kell folyamatosan frissíteniük a Flash plugint az Adobe honlapjáról, ráadásul az nem is létezik Linux alá. Így a Linuxosok a Chrome-nak köszönhetik, hogy le tudják játszani a Flash tartalmakat.
 • Automatikus frissítés: A Google Chrome automatikusan frissíti magát a legújabb verzióra a Linux és macOS platformokon. A Linuxon ezt az oprendszer saját megoldásaival lehet elérni.
 • Bővítmények kizárása: a Google Chrome esetében a Google nem enged olyan bővítményeket telepíteni, melyeket nem ellenőriztek le, és nem elérhető a Chrome Web Store alkalmazásboltban.
 • Hibajelzések és riportok: A Google Chrome felhasználók elküldhetik a Google számára a hibajelzéseket és riportokat, melyek a böngésző nem megfelelő működésével vagy összeomlásával kapcsolatosak.

A Google Chrome sokkal többoldalúbb tudása miatt ideálisabb választásnak tűnik, de azok számára, akik nem szeretnének belátást engedni az életükbe a Google termékek felhasználásával, a Chromium is jó alternatíva lehet.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a Google Chrome?

A Google Chrome a Google cég piacvezető webböngészője. Elérhető Microsoft Windows, macOS, iOS, Linux és Android platformokon.

Mi a Google Chromium?

A Google Chromium vagy simán csak Chromium, a Google által útjára bocsátott webböngésző projekt. A nyílt forráskódú szoftvert bárki használhatja, és számos modern böngésző alapját szolgáltatja. Többek között a Google Chrome, a Yandex Browser, az Opera vagy a Torch is ezen alapul.

Miben különbözik a Google Chrome és a Google Chromium?

Bár a Google Chrome böngésző a Chromium alapjaira épül, az amerikai cég számos olyan extrát adott a saját böngészőjéhez, mely nem szerepel az ingyenes, nyílt forráskódú verzióban. Ezzel az előnnyel ad többet a saját felhasználóinak.

A Google kezeli a Chromiumot?

Nem, a Chromium kezelője már a Cromium Projects.