Hogyan működik a Google kereső?

A Google kereső, amely napjainkban a legnépszerűbb és legismertebb keresőmotor, rendkívül összetett és fejlett technológiával működik. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan is talál meg és jelenít meg információkat a világhálóról, fontos áttekinteni a kereső működésének főbb szakaszait: a feltérképezést, az indexelést, a rangsorolást és a találatok megjelenítését.

Feltérképezés (Crawling)

A Google kereső első lépése a web feltérképezése, amit robotokkal (crawlers), más néven botokkal vagy Googlebotokkal végez. Ezek a robotok automatikusan végigjárják az internetet, hogy új és friss tartalmakat találjanak.

Amikor egy webhelyet feltérképeznek, a robotok a webhely URL-jein keresztül navigálnak, követve a belső és külső hivatkozásokat. A webmesterek befolyásolhatják ezt a folyamatot a robots.txt fájllal, amely utasításokat adhat a Googlebotoknak arra vonatkozóan, hogy mely oldalakat térképezhetik fel és melyeket nem.

Indexelés (Indexing)

Miután a Googlebotok feltérképezték a weboldalakat, azokat az információkat, amelyeket találnak, egy hatalmas adatbázisban, az úgynevezett indexben tárolják. Az indexelés során a Google elemzi a weboldal tartalmát, beleértve a szöveget, a képeket, a videókat és egyéb fájlokat.

A Google algoritmusai kulcsszavakat, metaadatokat és egyéb jeleket használnak annak meghatározására, hogy az adott oldal miről szól és mennyire releváns egy adott keresési lekérdezés szempontjából.

Rangsorolás (Ranking)

Amikor egy felhasználó keresést indít, a Google kereső az indexéből keresi ki a legrelevánsabb találatokat. A találatok rangsorolása rendkívül bonyolult és folyamatosan fejlődő algoritmusok segítségével történik, amelyeket több száz különböző tényező befolyásol. Ezek közül néhány kulcsfontosságú tényező:

  • Kulcsszavak használata: Az oldalon található kulcsszavak és azok előfordulási gyakorisága.
  • Tartalom minősége: Az oldal tartalmának hasznossága és megbízhatósága.
  • Linkek: Az oldalra mutató belső és külső hivatkozások száma és minősége.
  • Felhasználói élmény: Az oldal betöltési sebessége, mobilbarát kialakítása és az oldalon töltött idő.
  • Frissesség: Az oldal tartalmának aktualitása.

A Google folyamatosan finomítja az algoritmusait, hogy minél relevánsabb és hasznosabb találatokat tudjon biztosítani a felhasználóknak. Ezen felül a Google alkalmazza a RankBrain nevű gépi tanulási rendszert is, amely segít jobban megérteni a bonyolult vagy új keresési lekérdezéseket.

Találatok megjelenítése

Miután a keresőalgoritmusok rangsorolták a találatokat, a Google a keresési találatok oldalán (Search Engine Results Page, SERP) jeleníti meg azokat. A találatok között különböző típusú tartalmak jelenhetnek meg:

  • Organikus találatok: Ezek azok az oldalak, amelyeket az algoritmusok a legrelevánsabbnak találnak.
  • Hirdetések (AdWords): Fizetett találatok, amelyeket a hirdetők a Google AdWords rendszerén keresztül helyeznek el.
  • Rich Snippetek: Bővített találatok, amelyek további információkat tartalmaznak, mint például értékelések, árak vagy egyéb strukturált adatok.
  • Képek, videók és térképek: Multimédiás tartalmak, amelyek relevánsak lehetnek a keresés szempontjából.

Algoritmusok és technológiák

A Google kereső hatékonyságának titka a folyamatosan fejlődő és finomított algoritmusokban rejlik. Néhány fontos algoritmus és technológia:

PageRank

A PageRank algoritmus a Google egyik legelső és legismertebb algoritmusa, amely Larry Page és Sergey Brin, a Google alapítói által lett kifejlesztve 1996-ban. Az algoritmus célja, hogy a weboldalak fontosságát és relevanciáját a rájuk mutató linkek száma és minősége alapján határozza meg. A PageRank alapgondolata az, hogy egy weboldal annál értékesebb, minél több és minél megbízhatóbb weboldal hivatkozik rá.

A PageRank algoritmus matematikai képlet alapján számítja ki az oldalak fontosságát. Az algoritmus feltételezi, hogy ha egy weboldalról sok másik weboldal hivatkozik, akkor az adott oldal értékes és megbízható információkat tartalmaz. Az algoritmus nem csak a hivatkozások számát veszi figyelembe, hanem azok minőségét is. Ha egy magas PageRank értékű oldal hivatkozik egy másik oldalra, az nagyobb súllyal esik latba, mint egy alacsonyabb PageRank értékű oldal hivatkozása.

A PageRank algoritmus forradalmasította az internetes keresést, mivel lehetővé tette a releváns és minőségi tartalmak előtérbe helyezését a keresési találatok között. Az algoritmus segített a Google-nek kiemelkedni a versenytársai közül, és hozzájárult ahhoz, hogy a Google váljon a világ legnépszerűbb keresőmotorjává.

Hummingbird

A Hummingbird frissítés 2013-ban került bevezetésre, és jelentős változást hozott a Google kereső működésében. A Hummingbird célja az volt, hogy javítsa a kereső megértési képességeit, különösen a hosszabb és bonyolultabb keresési lekérdezések esetén. Az új algoritmus lehetővé tette a Google számára, hogy jobban megértse a keresési lekérdezések szándékát és kontextusát, nem csupán a kulcsszavak alapján rangsoroljon.

A Hummingbird frissítés bevezetése után a Google kereső képes lett figyelembe venni a keresési lekérdezések teljes jelentését, nem csak az egyes szavakat. Az algoritmus elemzi a keresési kifejezések közötti kapcsolatokat, és ennek alapján próbálja megérteni, hogy a felhasználó milyen információra kíváncsi. Például, ha valaki azt keresné, hogy „hol lehet jó pizzát enni Budapesten”, a Google nem csak a „pizza” és „Budapest” kulcsszavakat veszi figyelembe, hanem a teljes kérdést értelmezve próbál releváns találatokat nyújtani.

A Hummingbird frissítés lehetővé tette a Google számára, hogy pontosabb és relevánsabb találatokat jelenítsen meg a komplexebb keresési lekérdezések esetén is. Ezáltal javult a felhasználói élmény, és a felhasználók gyorsabban és könnyebben találtak válaszokat a kérdéseikre. A Hummingbird frissítés segített abban is, hogy a Google keresőalkalmazása jobban alkalmazkodjon a természetes nyelvi keresési szokásokhoz, amelyeket egyre gyakrabban használnak az emberek a hangalapú keresések során.

Mobile-first indexing

A Mobile-first indexing frissítés 2018-ban került bevezetésre, és jelentős változást hozott a weboldalak indexelésében. A frissítés célja az volt, hogy a Google előnyben részesítse a mobilbarát weboldalakat, mivel a felhasználók többsége már mobileszközökről keres. A Mobile-first indexing azt jelenti, hogy a Google először a webhelyek mobilverzióját veszi figyelembe az indexelés és a rangsorolás során.

A Mobile-first indexing során a Googlebot először a weboldalak mobilverzióját térképezi fel és indexeli. Ha egy weboldalnak nincs külön mobilverziója, akkor a Google továbbra is a desktop verziót indexeli, de a rangsorolásnál előnyben részesíti azokat az oldalakat, amelyek mobilbarátak. Ez azt jelenti, hogy a webmestereknek biztosítaniuk kell, hogy webhelyük mobilbarát legyen, hogy a Google keresési találataiban jó helyezést érjenek el.

A Mobile-first indexing frissítés jelentős hatással volt a webfejlesztési gyakorlatokra és a SEO stratégiákra. A webmestereknek nagyobb figyelmet kellett fordítaniuk arra, hogy weboldalaik reszponzívak és mobilbarátak legyenek. Ez a frissítés segített abban is, hogy a mobilfelhasználók jobb élményt kapjanak, mivel a mobilbarát oldalak gyorsabban töltődnek be és jobban olvashatók kisebb képernyőkön is. A Mobile-first indexing tehát hozzájárult ahhoz, hogy a Google keresője jobban igazodjon a felhasználói szokásokhoz és igényekhez.

BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers)

A BERT algoritmus 2019-ben került bevezetésre, és forradalmi változást hozott a Google kereső természetes nyelvi feldolgozási képességeiben. A BERT egy fejlett gépi tanulási modell, amely a keresési lekérdezések kontextusának és jelentésének jobb megértésére lett tervezve. A BERT segítségével a Google képes lett a keresési kifejezések finomabb árnyalatait és a szavak közötti kapcsolatok pontosabb értelmezésére.

A BERT algoritmus a bidirekcionális transzformátor architektúrán alapul, amely lehetővé teszi, hogy a modell mind a balról jobbra, mind a jobbról balra történő kontextust figyelembe vegye a szavak értelmezésénél. Ez azt jelenti, hogy a BERT képes megérteni, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a szavak egy mondatban, és ennek alapján pontosabb találatokat biztosít a felhasználóknak.

Például, ha valaki azt keresi, hogy „utazási tippek New Yorkba novemberben”, a BERT algoritmus képes megérteni, hogy a felhasználó novemberben tervez utazni New Yorkba, és ennek megfelelően jelenít meg releváns találatokat. A BERT tehát nem csak az egyes szavak jelentését elemzi, hanem a teljes keresési kifejezés kontextusát is figyelembe veszi.

A BERT bevezetése jelentős előrelépést hozott a Google keresési találatainak pontosságában és relevanciájában. A felhasználók számára ez azt jelenti, hogy bonyolultabb és összetettebb keresési lekérdezések esetén is pontos találatokat kapnak. A BERT különösen hasznos a hosszabb, természetes nyelvi keresések és a beszélt nyelvi keresések során, amelyek egyre gyakoribbak a hangalapú asszisztensek, például a Google Assistant használatának növekedésével.

A jövő és a kihívások

A Google kereső folyamatosan fejlődik, hogy lépést tartson a technológiai változásokkal és a felhasználói igényekkel. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás egyre nagyobb szerepet játszik a kereső fejlesztésében, lehetővé téve a még pontosabb és személyre szabottabb találatok megjelenítését.

Ezzel együtt a Google-nak számos kihívással is szembe kell néznie, mint például az adatvédelem, a félretájékoztatás elleni küzdelem és a felhasználói elégedettség fenntartása egyre bonyolultabb és sokrétűbb keresési szokások mellett.


Bízd ránk a munkát! Kérj egyedi ajánlatot a teljes tartalommarketinged és keresőoptimalizálási feladataid kiszervezésére, mi A-tól Z-ig gondoskodunk a haladásról! Írj e-mailt az info@tartalomkeszites.hu címre vagy látogasd meg a Kapcsolatfelvétel aloldalunkat!

A témában itt olvashatsz további tudásanyagot, ahol megtekintheted havi csomagjainkat is. Kattins ide a tovább haladáshoz: keresőoptimalizálás