A Google szemszögéből nézve egy honlap minőségét jelentősen meghatározzák a rajta használt szavak. Keresőmotorja előre sorolja azokat az oldalakat, amikben a keresett kifejezés gyakran szerepel, ezért oldallátogatottság szempontjából fontos a SEO szövegezés használata. A SEO szövegek kialakítása azonban több, mint pusztán kulcsszavaink halmozása.

Ez a cikk a SEO szövegírás részleteivel kapcsolatban mutat 8 hasznos tippet.

8 tipp a még jobb SEO szövegek írásához

1. Ügyeljünk a minőségre: ez egy alapszabály a honlapunk tartalmát tekintve, és a legfontosabb követendő javaslat. Hiába követünk bármilyen egyéb ajánlást, a jó SEO eredményekhez elsősorban minőségi tartalomra van szükség.

2. Alkalmazzunk címsorokat: a tartalom tagolása szakértelmet sugall, könnyen áttekinthetővé és emészthetővé teszi még a nagyobb, nehezebb szövegeket is. Az egybe tartozó gondolatoknak ezután adjunk alcímeket, amik vezetik a fő gondolatot és segítenek az olvasónak az eligazodásban. Ezáltal sokkal szellősebbnek látszik az összkép, az látogató szívesebben végig olvassa az egész tartalmat és így több időt tölt el honlapunkon.

3. Használjunk tartalomjegyzéket: a Google az előre sorolásnál előnyben részesíti a tartalomjegyzéket tartalmazó honlapokat, ezért mindenképpen érdemes alkalmaznunk ezt a megoldást a keresőoptimalizálás során a hosszabb szövegek esetén.

A cikk elejére helyezett tartalomjegyzék emellett segíti az olvasót a mondanivaló gyors áttekintésében, illetve nagyon jó lehetőség oldalon belüli linkek elhelyezésére. A látogató a címszavakra kattintva rögtön az adott altémánál találhatja magát, számunkra pedig növekszik a honlapon történő kattintások száma.

4. Fogjuk rövidre bekezdéseinket: a címsorok használata mellett az átláthatóságot a bekezdések alkalmazása is elősegíti. Javasolt rövid, kb. 3-4 mondatos részekre tagolni szövegünket, melyekben tömören tárgyalunk egy-egy altémát. Törekedni kell azért az észszerűségre, hiszen a túl rövid, csupán fél-egy mondatos egységek „bevásárlólistás” gyors felsorolás érzetét kelthetik.

5. Alkalmazzunk listákat: olyan tartalmak esetén, amelyekre mégis inkább csak néhány szót vagy félmondatokat szánnánk, kapcsolatuk szerint tegyük felsorolásba vagy számozott listába őket. Feleslegesen ne erőltessünk hosszú írásokat hasonló adatok köré, mert nehezítik a feldolgozás a látogató számára.

A listák ezzel szemben nagyban segítik a gyors áttekintést, illetve könnyen megtalálhatók egy hosszabb folyószövegben.

6. Formázzuk szövegeinket: a cikkeken gyorsan átfutó olvasóknak a listák mellett a különböző szövegformázási kiemelések is szimpatikusak lesznek. Az aláhúzott, félkövér vagy dőlt betűkkel fókuszálni tudjuk a figyelmet, és nyomatékot tudunk adni főbb mondanivalóinknak.

A kiemelt részek vonzzák a tekintetet, így érdemes akár linkeket is elhelyeznünk bennük.

7. Használjunk belső linkeket: a tartalomjegyzéken túl honlapunk egyéb részén is helyezzünk el belső, más aloldalainkra mutató linkeket. Ezek jól össze tudják kötni a hasonló témájú cikkeket, de vezethetnek akár például termékre vagy hírlevél feliratkozáshoz.

A megfelelő, érdekes címszavak alá helyezett belső hivatkozások segítenek az olvasót minél több ideig a honlapon tartani, és nagyon jól kombinálhatók a kiemelések előnyeivel.

8. Alkalmazzunk kiegészítő tartalmat: a honlap tartalmát nagyon fel tudja dobni egy jó fénykép, egy szép ábra, videó, vagy bármi, ami további információt adhat a téma iránt mélyebben érdeklődőknek. A szöveg átláthatóságát és könnyebb olvasását is elősegítik a megfelelő helyre helyezett kiegészítő részek.

A hitelesség érdekében arra figyeljünk, hogy valóban kapcsolódó anyagokkal gazdagítsuk a tartalmat.

A keresőoptimalizálási célokat is szolgáló, jól teljesítő SEO szövegekre van szükséged? Keress meg minket, még a kulcsszavak megtalálásában is segíteni tudunk! Kattints ide a SEO szövegírás aloldal megtekintéséhez.

Kategóriák: SEO blog

Császár Viktor István

2011 óta dolgozom az online marketing és a keresőoptimalizálás világában, 2015-ben alapítottam meg saját szövegíró vállalkozásom. SEO-ban, online marketingben, angol és magyar nyelvű szövegírásban tudunk segíteni az ügyfeleinknek.