7 tipp a keresőoptimalizálási (SEO) munkád javításához

Az alábbi 7 tipp alkalmazásával gyors javulást érhetsz el a SEO számaidban.

1. Alkalmazz HTTPS-t

A HTTPS biztosítja a látogatók által megadott adatok biztonságát. A böngészők többsége jelzi címsorában, ha valami probléma van a HTTPS tanúsítvánnyal, illetve a Google szintén erősen ajánlja ennek használatát.

A HTTPS ezért már szinte minden webszolgáltatónál ingyen elérhető, de ha esetleg mégis külön lenne rá szükséged, akkor például a Let’s Encrypttől költségmentesen beszerezheted.

2. Állíts be CDN-t

A CDN, azaz a Content Delivery Network (tartalomszolgáltató hálózat) alkalmazásával az oldalbetöltési sebességeden gyorsíthatsz. Ez a speciális hálózat világszerte elhelyezkedő szerverekre másolja fel honlapod fájljait, és mindig az adott látogató helyéhez legközelebbi gépről tölti be azokat.

Oldalad betöltési sebessége az egyik kulcs rangsorolási mutatószám, ezért igyekezz mihamarabb CDN-t alkalmazni. Ma már akár ehhez is választhatsz ingyenes szolgáltatót, mint amilyen például a Cloudflare.

3. Optimalizáld képeid

A weboldalak többsége rengeteg képet tartalmaz, melyek nagy méretüknél és felbontásuknál fogva sokszor csökkentik az oldal betöltési sebességét. A felhasználási célnak megfelelően megválasztott, csökkentett képméret jelentős megtakarítást, akár másodperceket is jelenthet az oldal betöltésénél.

A képek mérete mellett a hozzájuk tartozó adatmennyiség beállítása szintén hasznos az oldal gyorsítása érdekében. Ma már többféle ingyenesen elérhető szolgáltatás közül választhatsz, melyekkel a képméretet a minőség megtartása mellett csökkentheted. Az így növelt betöltési sebességgel weboldalad előnyösebb SEO helyezéshez juthat.

4. Írj szöveget képeidhez

A Google keresője mesterséges intelligencia segítségével határozza meg a honlapon található képek tartalmát, ami ezért eltérhet az általad meghatározott lényegtől, céltól. Ezért ajánlott minden aloldalra szöveget írnod, még azokra is, amin eredetileg csak képeket terveztél megjeleníteni.

Ha a szöveg tömören összegzi oldalad tartalmát, a Google már képes lesz a vonatkozó keresési listákban kidobni azt, ami növelheti a látogatottságot.

5. Írj a képeidhez ALT címkét

A gyengén látók számára kifejlesztett olvasó szoftverek a weboldalakon található képek ALT címkéit használják fel a képi tartalmak azonosításához. A Google keresője a honlapok rangsorolásakor szintén figyelembe veszi ezeket a szövegeket, ezért a SEO javítása érdekében mindenképpen érdemes ezekben az ALT tagekben kulcsszavakat is alkalmaznod.

Ugyanakkor fontos az egyensúly, mert a túlzásba vitt ALT címkék és kulcsszavak hátrányos eredményhez vezethetnek.

6. Alkalmazz SEO címet és meta leírást

Honlapod összes aloldalához javasolt SEO cím és meta leírás készítése, hogy azok mind külön-külön megjelenjenek a Google találatok között. A SEO cím kialakításához alkalmazz megfelelő kulcsszavakat, mivel ennek tartalmát a kereső a rangsorolásnál szintén figyelembe veszi. Leírásod pedig legyen minél inkább figyelemfelkeltő, hogy növelje a keresőből közvetlenül a weblapod linkjére kattintók számát.

7. Ellenőrizd linkjeid

Az internet folyamatosan változó világában fontos, hogy rendszeresen felülvizsgáld az oldaladra beszúrt linkeket. Könnyen megszűnnek oldalak vagy megváltozik elérhetőségük, aminek következtében a linkek nem fognak működni. Sok hibás hivatkozással romlani fog weblapod minősége és ezzel együtt SEO helyezése is.

Ha honlapodon sok más weblapra mutató link található, akkor ellenőrzése egyszerűbb az úgynevezett dead link checkerekkel. Ezek a programok teljes mélységben végig ellenőrzik a választott honlapot, köztük a hivatkozásokat is, majd összegezve megadják a hibás linkeket, amik így már könnyen javíthatók.

Ha a fentieket megoldod, nagyon sokat teszel a technikai SEO-d tökéletesítése érdekében. Ezen kívül még szükséged lesz a prémium linképítés szolgáltatásunkra, hogy a rendbe tett és tartalommal feltöltött weboldalad valóban jó helyezéseket érjen el a keresőben. Válassz minket a linképítésre, és add ki a teljes munkát profiknak!