A legutóbbi SEO találkozó alatt a kollégák nem tudtak betelni a töki pomposunkkal, ezért kérésükre most mindenkivel megosztjuk a receptet. Figyelem, ez a cikk nem a szövegírás vagy a SEO témáról szól, hanem kifejezetten a gasztronómiának hódol!
Hozzávalók
- 3 közepes burgonya
- fél kg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- fél teáskanál cukor
- ízlés szerint só
- füstölt sonka vagy szalonna
- 2 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 fej lilahagyma
- 30 dkg trappista sajt
Elkészítés
A meghámozott és felkockázott burgonyát megfőzöm és összetöröm. Az élesztőt a cukorral egy kis langyos vízben felfuttatom, majd hozzáöntöm a liszthez és a burgonyapüréhez.
Szép tésztát gyúrok, majd 1 óra pihentetés után újra előveszem a letakart tálat. Addigra a burgonyás tészta megkel.
A megkelt tésztát tepsibe teszem, és kézzel egyenlő módon elnyomkodom. A végén mindenhol megszúrkálom egy villával.
A 180 fokon előmelegített sütőbe teszem a tepsit 5 percre, közben elkészítem a feltétet. Ehhez a fokhagymát összetöröm és a tejfölhöz keverem, majd rákenem a sütőből kivett tésztára. Az egészet megszórom a sonkával vagy a szalonnával, a felcsíkozott lilahagymával és a lereszelt trappista sajttal.
Újabb 10-15 percre sütőbe teszem a tésztát, míg meg nem sül. A tepsit kivéve kicsit pihentetem a töki pompost, majd négyzetekre vágom és friss sörrel kínálom.
Tipp: Ha gáztepsiben készítitek, akkor laposabb lesz, mint a képen látható változat, az a klasszikus töki pompos-stílus.