Gasztro: Így készítjük a töki pompost

A legutóbbi SEO találkozó alatt a kollégák nem tudtak betelni a töki pomposunkkal, ezért kérésükre most mindenkivel megosztjuk a receptet. Figyelem, ez a cikk nem a szövegírás vagy a SEO témáról szól, hanem kifejezetten a gasztronómiának hódol!

Hozzávalók

  • 3 közepes burgonya
  • fél kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • fél teáskanál cukor
  • ízlés szerint só
  • füstölt sonka vagy szalonna
  • 2 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 fej lilahagyma
  • 30 dkg trappista sajt

Elkészítés

A meghámozott és felkockázott burgonyát megfőzöm és összetöröm. Az élesztőt a cukorral egy kis langyos vízben felfuttatom, majd hozzáöntöm a liszthez és a burgonyapüréhez.

Szép tésztát gyúrok, majd 1 óra pihentetés után újra előveszem a letakart tálat. Addigra a burgonyás tészta megkel.

A megkelt tésztát tepsibe teszem, és kézzel egyenlő módon elnyomkodom. A végén mindenhol megszúrkálom egy villával.

A 180 fokon előmelegített sütőbe teszem a tepsit 5 percre, közben elkészítem a feltétet. Ehhez a fokhagymát összetöröm és a tejfölhöz keverem, majd rákenem a sütőből kivett tésztára. Az egészet megszórom a sonkával vagy a szalonnával, a felcsíkozott lilahagymával és a lereszelt trappista sajttal.

Újabb 10-15 percre sütőbe teszem a tésztát, míg meg nem sül. A tepsit kivéve kicsit pihentetem a töki pompost, majd négyzetekre vágom és friss sörrel kínálom.

Tipp: Ha gáztepsiben készítitek, akkor laposabb lesz, mint a képen látható változat, az a klasszikus töki pompos-stílus.